Pirate Bay må dø – leve Pirate Bay

mp3-formatet kombinert med raskere internettforbindelser og små, lette mp3-spillere har lenge truet de etablerte forretningsprosessene som har gjort Sony, Warner og de andre til gigantiske milliardforetak. Det er naturlig at de kjemper med nebb og klør for å ødelegge truslene. Denne kampen kommer de til å tape, selv om de har mobilisert det tunge juristskytset for å stoppe deling av musikk og annet åndsverk. De har seg selv å takke. De kunne håndtert de nye mulighetene for musikkelskerne på en betydelig smartere måte.  

Det som skjedde på 90-tallet var det Clayton M Christensen kaller Disruptive Technology. Dette fenomenet inntrer når ny tekonologi noe overraskende gir store muligheter til å utfordre etablerte forretningsprosesser. Selv husker jeg godt når PC’en kom. IBM håndterte dette på en smart måte og fikk ta del i denne revolusjonen. Norsk Data reagerte alt for sent, jeg husker hvordan mange der i gården kalte dette “lekedatamaskiner” – og fortsatte å optimalisere minimaskinene sine som de hadde hatt slik suksess med i en årrekke. Det endte jo med konkurs.

Det som skjedde i platebransjen var at de etablerte ikke løftet en finger for å utnytte potensialet digital musikk gir. I stedet ble de livredde for mulighetene for kopiering og fokuserte kun på DRM (på samme måten som de ble redde når kasettspilleren kom og forøkte å stoppe dette også). Paralellt med den rivende teknologiske utviklingen satset de alt på å fortsatt selge/distribuere CD’er uten engang å redusere prisen nevneverdig. iTunes utnyttet dette ved å holde høye priser for nedlasting av musikk – med kopibeskyttelse. 

Unge mennesker ble storkonsumenter av musikk. mp3-spillere, iPoder og etter hvert mobiltelefoner skriker etter å bli fylt med musikk. Jeg synes det er logisk at man begynte å kopiere av hverandre, i stadig aksellererende tempo. Forskjellen mellom 100 kroner og ingenting er rett og slett for stor! Dessuten er motstanden mot DRM-beskyttelse like logisk. Jeg har selv opplevd at musikk jeg har kjøpt slutter å virke fordi jeg har hatt disk-krasj på pc’en eller jeg vil ha musikken over på den nye mobilen. Hvor mange ganger mener de vi skal kjøpe det samme produktet? Oppå alt dette kommer tilgjengelighet. Ungdommen fant raskt ut at det beste utvalget og de beste søkemulighetene finnes på fildelingssteder. Denne arrogansen er nok tidenes feilgrep fra platebransjens side.

Nå er vi i den ulykkelige situasjonen at nesten en hel generasjon har vent seg til at musikk er gratis. Dette er selvsagt uholdbart. Både musikere og produsenter må jo kunne tjene penger på det de driver med. Når distribusjon bli tilnærmet gratis, produksjonsutstyret stadig billigere og bedre, samtidig som musikkforbruket øker voldsomt skulle dette være mulig med betydelig lavere stykkpris. Spørsmålet er om det er for sent – det er ikke lett å få de som har vent seg til at noe er gratis til å begynne å betale. Selv om prisen “virker riktig”.

Jeg har ikke noe tro på at man kan bekjempe innovasjon med juss og kopibeskyttelse. Noen vil alltid finne veier rundt dette. Så jeg tror Pirate Bay-gutta blir dømt og må lukke dette nettstedet. Men fildelingsproblemet blir ikke løst før prisnivået blir riktigere og tilgjengeligheten bedre. Jeg tror de aller fleste mennesker skjønner at opphavsmennene må ha betalt. Det er ulogisk at noe skal være gratis. Vi får bare håpe at vanen med fildeling ikke har rotfestet seg å sterket at det er for sent.

Platebransjen er forutsigbare. Utsagnet Alle piratkopier er et tapt salg er selvsagt bare vås. Nedlastningsvanene er jo preget av denne vanen om at dette er gratis og lett tilgjengelig. Ikke rent få nedlastede musikkfiler blir knapt hørt på. Grosvold fikk også gjennomgå bare for at hun “slapp til” en av Pirate Bay gutta. Han fikk slett ingen lett jobb med å forsvare seg – Grosvold var synlig preget av frykten for å legitimere ulovligheter.

Eksempler på alternative konsepter: eMusic.com – et slags abbonementkonsept med begrenset, litt alternativt utvalg. Om du er aktiv får du tak i mye billig musikk her. Mange er positive til denne ordningen. Ellers så er selvsagt Spotify et annet Svensk initiativ som er veldig spennende.

Tillegg: Nå har også IKT-Norge kommet på banen med en god artikkel i Digi.no.

Posted on March 8, 2009 at 5:46 pm by gamsjo · Permalink
In: IKKE-smidig · Tagged with: , , ,

Leave a Reply