Chrome vs Windows: Heia Google!
Jeg er dyktig lei Windows. Vista tok knekken på siste rest av aksept for dette operativsystemet. Allikevel fortsetter jeg å kjøpe Windows! Dette kun fordi jeg er for lat til å kjempe mot strømmen – jeg føler at jeg trenger å være kompatibel med resten av verden. Jeg sitter nå med en splitter ny Dell Latitude nedgradert til Windows XP. Jeg har betalt Dell for å nedgradere! Hvor fornuftig er det?
Problemet med Windows er tredelt:
1. Hver nye versjon blir større og tyngre hvilket selvsagt gjør at maskinene må oppgraderes eller byttes ut – bare på grunn av dette. Sånn sett er Windows maskinleverandørenes beste venn, og miljøet/forbrukernes verste fiende.
2. Brukergrensesnittet blir stadig rikere og dermed mer komplisert å bruke. Vista er et skrekkeksempel i så måte, operasjoner jeg har vent meg til i XP er endret og blitt “rikere” og dermed enda vanskeligere å bruke. Det er ikke all forandering som gir forbedring! Ett eksempel er filbehandleren som i XP fikk en fin, enkel knapp kalt Up for å navigere ett nivå opp i filstrukturen. Flott, enkel funksjon som i Vista er erstattet med en langt mer komplisert navigeringsmetode!
3. Windows er ustablit og usikkert. Vel, dette har blitt bedre med årene, men vi opplever stadig at Microsoft slipper nye versjoner med tusenvis av kjente og ukjente feil. Og at den voldsomme kompleksiteten gjør sikkerhet til et mareritt. Nå skal det også sies at feilhåndteringen har blitt bedre, slik at det er forholdsvis sjelden at en programfeil får operatisystemet til å krasje. Derfor er dette momentet på tredjeplass i denne lille lista.
Når vi legger til arrogansen til Microsoft (som jo har vært dyktige til å holde en markedsandel på over 95% i en årrekke) fører til å de ikke følger internasjonale standarder, samt at de krever at vi betaler for nye Windows-versjoner som vi ikke har bedt om – så er det etter min mening på høy tid med en troverdig utfordrer! Joda, jeg har hørt om Apple og det kunne kanskje vært en utfordrer om de ikke hadde opptrådt like arrogant i forhold til internasjonale standarder..
Google har alle muligheter til å lykkes med Chrome OS. For det første er de (nå blitt) store og pålitelige nok til å ha den nødvendige troverdigheten. (Se forøvrig Gisle Hannemyrs kommentar her). For det andre mangler de historie og har dermed den luksusen det er å kunne starte med blanke ark uten å tenke så mye på bakoverkompabilitet. De kan (og vil) fokusere på ytelse og enkelhet framfor kompletthet og rikhet – slik de hele tiden har gjort. Les mer om dette på Google Bloggen
Google er et moderne selskap tuftet på ideene om å sette brukerne i fokus, styre etter langsiktige mål fremfor kortsiktig profitt og å arbeide i korte sykluser med stadige leveranser og mulighet for feedback fra markedet. Disse prinsippene kaller vi jo gjerne Lean og Agile og representerer et helt annet tankesett enn det de store, tunge, veletablerte aktørene står for. Dette har jeg virkelig tro på!
Har jeg overhodet ingen motforestillinger? Joda, vi skal være klar over at Google skaffer seg en voldsom makt gjennom at de lagrer dataene våre og til og med scanner/indekserer informasjonen slik at de kan skreddersy reklamen. Denne makten vil få et nytt tilskudd om de lykkes med Chrome OS. Denne vil selvsagt være basert på at dataene våre i enda større grad ligger på nettet. Dette er jo behagelig og brukervennlig – så lenge nettet er oppe og så lenge Google er til å stole på. Google har som kjent mantraet “Do no Evil“. Det er i dag. Hvem vet hva som kommer i morgen? Hvem eier Google om 10 år? Vel, fram til dette er jeg villig til å ta sjansen!
Det er selvsagt skrevet mye om denne strategien til Google. Dette må sees i sammengeng med Google Wave, Android og “Cloud Computing”. Her er en god, liten artikkel om temaet: http://turl.no/49n