The Fair Play Manifesto

Denne bloggen er jo fortrinnsvis en Agile/Smidig blogg. De innvidde kjenner jo Agile Manifesto og tillegger som meg dette manifestet enorm betydning for utviklingen i IT-bransjen siden 2001.

Men som musikkelskende innovasjonsentusiast kan jeg ikke la være å engasjere meg i den etablerte musikkbransjens hjelpeløse forsøk på å forholde seg til ny teknologi.  Når mp3-formatet kom, internett ble raskt,  minne og prosessorer små, billige og raske – og folk virkelig begynte å ta med seg musikken overalt – kunne de sett på dette som en mulighet. Ikke vanskelig å spå at forbruket av musikk ville komme til å eksplodere! I stedet valgte industrien å kun fokusere på trusselen om at dette lar seg kopiere. Kopisperre ble løsningen og det virkelig store juristskytset ble mobilisert. Her skulle vi ikke ha noe innovasjon, nei! Vi ser smått tragikomiske, men alvorlige utslag av disse holdningene der gamle bestemødre blir straffeforfulgt for å ha lastet ned musikk og Warner får fjernet morsomme, helt uskyldige Youtube-klipp der barn danser og synger med hårbøsdta som mic til musikk Warner har opphavsretten til.

Feartured Artists Coalition er en ny sammenslutning av artister – ikke overraskenfacde startet av Radiohead –  som har sett seg lei av plateselskapenes alt for store makt og deres overgrep mot både artister og forbrukere. Ta en kikk på A Manifesto for Fair Play. De har allerede fått på plass en ganske imponerende liste av medlemmer – som for eksempel David Gilmour, Craig David, Robbie Williams,  Kaiser Chiefs, The Verve og Travis for å nevne noen. Felles for disse er at de bekjenner seg til manifestet som blant annet sier rett ut at vi er inne i en brytningstid der ingen helt vet hvordan relasjonen mellom utøver og fans vil se ut i nær framtid.

Artists are constantly exploring new ways of connecting with their fans. The laws and regulations governing intellectual property, and its administration, will evolve with the digital age. We want the interests of artists to be at the forefront of this transformation.

De vil helt opplagt kjempe for et regime som gir artisten fulle rettigheter over eget materiale. Og en rettferdig andel av rettighetsbruk. Men de faller ikke for fristelsen til å spesifisere nøyaktig hvordan dette skal se ut i praksis.  Jeg tror vi her ser konturene av en helt ny ordning som både artistene og forbrukerne vil tjene på. Gapet mellom ulovlige nedlastningstjenester og plateselskapkontrollerte nettbutikker er fremdeles for stort til at  kopieringsproblemet kan løses. DRM er ikke løsningen og prisen må drastisk ned. Bidraget fra distributørene og den tradisjonelle platebransjen blir ikke lenger nødvendig. Det er dette vi på godt “Leansk” kaller Waste.

Posted on April 6, 2009 at 8:05 pm by gamsjo · Permalink
In: IKKE-smidig · Tagged with: ,

Leave a Reply