Vil Wikispeed ryste bilbransjen?

Alle som er opptatt av disruptiv innovasjon bør følge Wikispeed nøye. Det de har gjort er er å ta software-teknologi og -tenkemåte med seg inn i et helt nytt domene og har begynt å produsere modulære, ekstremt miljøvennlige biler gjennom “crowdsourcing”.

Joe Justice, grunnlegger og CEO jobber fremdeles som konsulent i for software-selskapet SolutionsIQ og han har tatt med seg en rekke prinsipper fra programvareverdenen: Open Source, Agile, Test Driven Development (TDD), Lean / Kanban, Scrum og Objektorientert Programmering (OOP). Justice er Key-note speaker på Agile2012 i Dallas i August og utvilsomt en “coming star” innen Agile. Her er en liten presentasjon.

Wikispeed har klart å lage svært konfigurerbare biler som består av 8 moduler. De kan etter alt å dømme utrolig raskt lage varianter av bilen og gjøre kundetilpasninger langt raskere enn de beste i den tradisjonelle bilbransjen. De deler CAD beskrivelser på tvers av landgrenser og oppretter mikro-produksjonslinjer over hele verden. Pr i dag har de produksjon i 15 land, og gjør dette med frivillige som bruker mer eller mindre fritid for å få det til.

Måten de får til dette på er selvsagt med smidige metoder og Lean tankegang. De bruker Scrum og har Sprinter på 1 uke(!) – og de har demoer som vise ferdige produkter på slutten av disse. Designet av de første prototypene ble også gjort med Scrum. De benytter også Kanban og deler og visualiserer alt som skjer med Kanban-boards og “Information Radiators”.

Status nå er at bilene er fullt ut brukbare “commuting cars”, er sikre (passerer strenge crash-tester i USA) og kjører mer enn 100 MGP (Miles Per Gallon). Dette drivstofforbruket er bedre enn de fleste hybrid-biler! De får til dette med ekstremt lav vekt (joda det blir dyre materialer) og aerodynamiske karosseri. Det som nå står igjen er komfort. De mest innovasjonsorienterte kundene kan sikkert klare seg uten all verdens komfort, men skal de lykkes i stor skala må de selvsagt også konkurrere på komfort. Prisen er foreløpig ikke så lav, omtrent som en Toyota Prieus i USA. Det som driver kostnadene opp er Crash-testene og kompositt-materialer. Men som all annen modulær, disruptiv innovasjon med et stort marked vil helt sikkert prisene kunne tvinges nedover med økt volum.

Wikispeed har ingen planer om å lage et tradisjonelt selskap. De skal derimot skape en organisasjon uten hierarki, byråkrati og annet “waste”. De vil fokusere alt på å skape små, tverrfaglige team som gjennom lokalt eierskap, selv-organisering, tett samarbeid og ekstremt korte sykluser blir ultraeffektive. Dette kaller de XM – eXtreme Manufacturing. De vil være et distribuert fellesskap a´la Wikipedia.

Wikispeed er i utgangspunktet crowd-funding og non-profit, men dette “er for tiden under revidering”. De nøyer seg ikke med biler, traktorer kan se ut til å bli det neste satsningsområdet  (John Deere som har produsert traktorer siden 1837, er visstnok interessert i samarbeid!)
Metodene de bruker er universelle og de ønsker også å gjøre rent samfunnsnyttige prosjekter med crowdsourcing og Scrum.

Joe Justice forteller at han ble svært overrasket over reaksjonene fra “de store gutta” når de på et digert Autoshow i Detroit ble plassert midt i mellom Ford og Chevrolet. Han var redd de ville le, eller fnyse av bilen han stilte ut, men de var i stedet veldig interesserte og ville vite hvordan de gjorde dette. Han fikk faktisk klapp på skulderen! Joe Justice forklarer dette med at dette er smarte mennesker som veldig gjerne skulle ha jobbet på denne måten selv. Men i de selskapene de er i i dag er det så mange barriærer og så mye gammeldags tankegods i veggene at det blir litt utopisk å få det til. De ønsker faktisk at Wikispeed skal lykkes og dermed bevise at det finnes radikalt andre måter å organisere seg på.

Jeg gleder meg til fortsettelsen og ønsker Wikispeed hell og lykke på veien!

Oppdatering: Dette er gjennomsiktighet – her kan alle som har lyst se hva som foregår til enhver tid. Har du verktøyet Scrumy Pro kan du følge det i sanntid!

 

Posted on July 30, 2012 at 7:52 pm by gamsjo · Permalink
In: Lean, Scrum, teknologi

2 Responses

Subscribe to comments via RSS

 1. Written by Terje
  on 23/08/2012 at 9:41 am
  Reply · Permalink

  Jeg syntes Wikispeed, deres produkt og metodikk er interessant og de har så absolutt en type bil som passer et agilt rammeverk som hånd i handske.

  Imidlertid er jeg usikker på om dette vil ha noen spesielt stor innvirkning på de tradisjonelle aktørene, og for å svare på spørsmålet og med fare for å legge meg laglig til for hugg blant Wikispeed tilhengere: Nei, jeg tror ikke dette vil revolusjonere bilbransjen med det første. Tradisjonelle bilfrabrikker produserer biler i en mye større skala og til et mer tradisjonelt marked, og jeg tør påstå at de fleste i et regulært marked ikke er interessert i sportslige biler som dette. De aller fleste er interessert i en driftssikker, praktisk og familievennlig bil med god komfort og gode nok kjøreegenskaper til å kjøre på vanlige veier, evt. litt ekstrautstyr.

  Det er mulig mange av dagens fabrikke kunne hentet ut mer effektivitet med å innføre strømlinjeformede prosesser, men selskaper som f. eks Toyota har i stor grad allerede gjort dette ved å benytte seg av prosesser som f. eks JIT (Just in time), noe de også har hat relativt stor suksess med. Påstanden min er derfor: Enkelte av de tradisjonelle selskapene har allerede innført et agilt rammeverk som passer deres volum og nedslagsfelt ganske godt.

 2. Written by gamsjo
  on 23/08/2012 at 8:07 pm
  Reply · Permalink

  Hei Terje,
  takk for kommentar!

  Nei det er ikke gitt at dette skal få noen særlig innvirkning på de store, tradisjonelle aktørene. Enig der. Men jeg tror dette er en sped begynnelse på noe veldig spennende. Det gjenstår selvsagt å se hvordan dette kan skalere såpass at det blir en nevneverdig trussel.

  At de nå stiller ut en sportsvariant er selvsagt for å få oppmerksomhet. Cluet er at de lett (mye raskere enn selv Toyota) kan komme ut med modeller som er langt mer familievennlige og med høyere komfort. Dessuten vil jeg tro at selv om materialkostnadene er høye akkurat nå vil kunne presse kostnadene og dermed prisen langt ned.

  Påstanden om at enkelte av de tradisjonelle aktørene allerede er agile er jeg dypt uenig i. Det er en del som benytter Lean prinsipper og som etteraper Toyota Production System, og det er vel og bra. Men det er langt unna det Wikispeed gjør.

Subscribe to comments via RSS

Leave a Reply