Scrum sertifisering – en oppklaring
Scrum sertifiseringen har vært gjenstand for en god del angrep i det siste. Spesielt CSM ble heftig diskutert på F**k Scrum seansen til Christian Braarud Hauknes på Smidig2009. Og nå sist av Per Olav Istad i papirutgaven av Computerworld. Istad sammenligner Scrum sertifisering med lureriet i Bjugn saken .. Begge bedyrer at Scrum er helt OK, mens sertifiseringer er null verdt og lureri.
Fakta1: Det har aldri vært noe hemmelighetskremmeri rundt CSM – Certified Scrum Master. Dette er et 2 dagers kurs i regi av en sertifisert instruktør. Verken mer eller mindre. En sertifisert instruktør betyr Certified Scrum Trainer – CST.
Fakta2: Scrum er ikke noe registert varemerke. CSM, CST og de andre sertifiseringene er det.
Fakta3: Scrum Alliance er forpliktet til å holde Scrum (innen systemutvikling – ikke rugby) på et høyt kvalitetsnivå, og å hjelpe organisasjoner i å bli mer effektive ved å hjelpe dem i gang med Scrum.
Fakta4: Scrum er en gedigen suksess med mer enn 60.000 CSM er verden over.
Hva er det som er lureriet her? Om noen blir mektig imponert over CSM på en CV og velger å ansette eller leie inn vedkommende uten å sjekke hva som ligger i begrepet får de skylde seg selv. Maken til naivitet! CSM sikrer ikke kvaliteten til personen. Selvsagt ikke. Men CSM har 2 funksjoner:
1. Det sikrer at vedkommende har lært Scrum av en Certified Scrum Trainer og ikke en selvlært konsulent som gir sin versjon eller tolkning av Scrum. Dette er hovedpoenget.
2. Den gir de som ønsker å satse på å bli virkelig gode et godt fundament å bygge videre på, enten man ønsker å gå videre til neste nivå eller ikke.
Hva neste nivå er? Ser ikke ut som det er så mange nordmenn som interesserer seg for dette – kun 10 stk er Certified Scrum Practitioner (CSP) i Norge, mens over 3000 er CSM.
Vel, en ting må selvsagt Scrum Alliance innrømme. Ordet Master indikerer noe mer enn et 2 dagers kurs. Greit det. Et uheldig ordvalg. Practitioner er altså mye mer verd. Ikke helt logisk det heller.. Men slik er det, og det kommer nok ikke til å endre seg.
Jeg kan ikke fri meg fra og tenke: “Noe har gått litt galt her i Norge”. Vi har verdens høyeste tetthet av CSMer, men antageligvis verdens laveste andel CSP. I CSP ligger det reell verdi og jeg ville lett ansatt en CSP i et Scrum Team (jaja, selvsagt etter å ha gjennomført alle de andre vurderingene da:)) Noe med arbeidsmarkedet her å gjøre kanskje?
Nå har Scrum Alliance innført en eksamen slik at det ikke skal være fullt så lett å sove seg igjennom en CSM. Dere kan lese mer om dette her. Det spørs om CSM gir noen særlig større verdi på grunn av denne eksamene. Det er fortsatt bare et 2 dagers kurs… Et kurs med høy kvalitet.
In: Scrum · Tagged with: Scrum, sertifisering
on 17/02/2010 at 12:02 pm
· Permalink
“Certified” er problematisk da man ikke sertifiserer noe annet en tilstedeværelse på kurset. Ingen eksamen verifiserer hva som blir lært. (ok – nå har de innført en eksamen (okt 2009) ser jeg)
SCRUM er vel greit nok.
“Master” er problematisk da en master er vanligvis en to-årig universitetsutdannelse, ikke to dager kurs.
Men hovedproblemet her er CERTIFIED – for ordet impliserer at det har vært en vurdering og anerkjennelse av de som mottar sertifiseringen.
Har noen deltager noensinne blitt nektet sitt CSM diplom? Nå har de jo nylig innført en eksamensdel – men hva er stryk-prosenten?
Enten burde man sette inn en skikkelig vurdering (eksamen av et eller annet slag) eller så burde man bytte ut CERTIFIED med noe riktigere: ATTENDED eller EDUCATED eller noe slikt.
“LEARNED SCRUM-MASTER” – har ikke det litt schwung over seg?
on 18/02/2010 at 10:48 am
· Permalink
Jeg er enig Christian, og dette diskuteres heftig innad blant de som er Certified Trainers og styret i Scrum Alliance. Det kommer etter alle solemerker endringer på dette.
Men uansett, man ansetter ikke en person med sertifisering uten å sjekke ut hva som helt konkret ligger bak sertifikatet. Dette er lett å finne ut.
on 09/09/2010 at 2:33 pm
· Permalink
Scrum var et bra tiltak i starten, men bærer nå preg av en religiøs fundamentalistisk vekkelsesbevegelse der skriftlærde yppersteprester, Scrum Masters eller selvlærte emisærer får siste ord og erstatter fornuft med fra hva som er kosher i scrum og avgjør hvem som har syndet og må be ti ave mariaer eller få en fatwa. Se bare hvor hissig en scrumist blir hvis man våger en ørliten kritikk av scrum, hissig og forulempet som en fundamentalistisk religiøs.