Den gode følelsen av kontroll

Har tenkt mye på hvorfor noen har slik klokketro på at folk flest må dirigeres og styres for at samfunnet skal fungere godt. Eller organisasjonen. Eller familien!

Er ikke dette i bunn og grunn basert på at vi mistror andre. Vi frykter at folk flest vil ta seg til rette og utnytte systemet. Vi forsøker å hindre “anarkistiske tilstander” ved å innføre svært detaljerte regler og styringssignaler slik at ting flyter godt og “går på skinner”. Dette synes å være en ryggmargsrefleks hos alle som er “i posisjon”. De som har formell makt til å regulere – vil gjerne regulere. De som er byråkrater vil lett kunne se på byråkrati som en verdi i seg selv. Hmmm…

 
Denne styringstrangen gir seg veldig synlig utslag på området trafikk. Jeg leste nylig Tobias Mayers utmerkede artikkel om rundkjøringens utvikling i hans eget nærområde. Dette er virkelig et tankekors: Vi har i hele verden innført lyskryss for å regulere biltrafikk. Så fort lyssignalene er på plass kan vi lage avanserte algoritmer og legge til sensorer i high-tech klassen i forsøk på å optimalisere flyten. Myndighetene får en følelse av kontroll. OK det koster skjorta, men vi klarer å dirigere trafikken slik vi vil! Men, så var det noen “rebeller” som kommer på ideen om å lage rundkjøringer i stedet! En enkel, vedlikeholdsfri “low-tech” løsning! Massiv motstand i det etablerte apparatet. Dette vil gi mye flere ulykker! Folk vil ikke skjønne dette! Vi mister muligheten til å styre flyten i trafikken! Vi vet nå at det motsatte er tilfelle. Som tobias skriver:

“Studies of intersections in Europe and Australia that were converted to roundabouts have reported […] 45-75 percent reductions in severe injury crashes”.

Det vi vet nå er at rundkjøringer er vesentlig tryggere og gir bedre flyt! Jeg spør meg: Hvorfor måtte vi gå den lange veien om lyskryssene for å finne ut dette???

Et nyhetsinnslag på TV2-nyhetene i går fikk meg til å sperre øynene opp: I byen Drachten i Nederland hadde de alt for store dødstall i trafikken. Politikerne måtte gjøre noe! Men disse politikerne fulgte ikke ryggmargsrefleksen sin og innførte lavere hastigheter, stregnere regler og hyppigere kontroller. De gjorde det stikk motsatte: De fjernet reglene! Og tallenes tale er klare – de fikk færre ulykker! Les TV2 nett sin artikkel Fjernet trafikkskilt – og ulykkene.

For noen år siden var jeg i Bangalore og Mumbai i India på jobb. Jeg fikk bakoversveis av trafikkbildet! Marginene var skjært ned til beinet, ca 1/2 meter mellom kjøretøyene fikk være nok! Det reneste anarki rådet, og det var tydelig at trafikkreglene i beste fall var veiledende. Ta en kikk på denne videoen. Hvor lenge ville en gjennomsnitts nordmann overlevd om han ble kastet ut i dette krysset? Selv om 80% av oss mener vi er over gjennomsnittelig gode sjåfører ville vi slitt littegranne… Prøv tusenogén – tusenogto – tusenogtre her! I mine 10 arbeidsdager i indiske byer så eller hørte jeg ikke et eneste smell. Det så kaotisk ut og det var veldig støyende. Helt tydelig at det hadde utviklet seg et slags tutesystem for alle som skiftet fil brukte tydeligvis hornet. Dette er neppe dokumentert noe sted…

Alt er farlig her i Norge. Vi bruker sikkerhetsbelter, kjører supersikre biler, har lave fartsgrenser og store marginer. Og vi blir antageligvis dårligere og dårligere sjåfører! I India så jeg hele familier på (én) scooter manøvrere seg i 50 km/t gjennom en 6 felts vei. Ikke å anbefale selvsagt, men for noen ferdigheter! Og for en selvtillitt disse sjåførene må ha! I Norge leker barna våre i sikre klatrestativer montert over myk “EU-sand”. Hvilke ferdigheter utvikler de når de aldri slår seg?

Når vi ikke risikerer noe, blir vi ikke da sløve? Når vi hele tiden skal ha full kontroll, gjør ikke det at vi i beste fall blir middelmådige? Og ender opp med middelmådige løsninger? Jeg lurer på om det ikke er sånn at det vil utvikle seg gode, uformelle prosesser om vi bare lar den kollektive kunnskapen og ansvarsfølelsen få råde? Hva skal til for at de som har makt tør å slippe opp og gi ansvaret tilbake til innbyggerne?

PS: Dette er ikke et valgkampinnlegg for FrP. Gud forby!

Posted on September 7, 2009 at 10:06 am by gamsjo · Permalink
In: Lean, Samfunn · Tagged with: ,

Leave a Reply